Skip to content
Gehandicapt Kind

Meer kansen voor kinderen die veel zorg nodig hebben op school

Het kabinet komt met maatregelen, waardoor het voor leerlingen die veel zorg nodig hebben makkelijker wordt om onderwijs te krijgen.

Eén van de maatregelen is het makkelijker maken van de betaling van zorg in het onderwijs. De bedoeling is dat scholen voortaan werken met één of twee zorgaanbieders, zodat er vaste zorgassistenten in de klas komen. Nu hebben scholen soms met veel verschillende hulpverleners te maken. Dat kan zorgen voor te veel drukte in de klas. Ouders worden betrokken bij de keus van de zorgaanbieder. Ook hoeft er straks minder worden geadministeerd.

Gesprekken makkkelijker
Voortaan wordt duidelijk gemaakt welk deel van het zorgbudget ingezet kan worden in onderwijstijd. Hierdoor moet het gesprek tussen ouders, scholen en zorgaanbieders soepeler gaan verlopen als het gaat om de organisatie van zorg voor de leerlingen. Ook komen er speciale onderwijszorgarrangementen voor kinderen met (meervoudige) psychische of lichamelijke beperkingen.

Arrangement
Scholen moeten kinderen nu nog een volledig onderwijsprogramma laten volgen. Dat is voor deze kinderen niet altijd haalbaar. Onderwijszorgpilots in Rotterdam en Almere hebben laten zien dat arrangementen van zorg en onderwijs soms een uitkomst zijn voor deze kinderen.
Het kabinet wil daarnaast ook de leerplichtwet aanpassen, zodat beter gekeken wordt of een kind met maatwerk toch nog onderwijs kan krijgen. Ook komt er meer subsidie voor onderwijszorgconsulenten die ouders en hun kinderen kunnen ondersteunen bij het vinden van een passend aanbod van zorg en onderwijs.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief