Skip to content
Hand Met Computermuis

Meer aandacht voor toegankelijke websites

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken erkent dat de toegankelijkheid van gemeentewebsites nog niet de hoogste prioriteit heeft. Wel verwacht hij binnenkort meer aandacht hiervoor, als gevolg van nieuwe regels.

Dat de websites van gemeenten toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ook voor mensen met beperkingen, daarover is iedereen het eigenlijk wel eens. Maar, schrijft Knops in antwoord op Kamervragen: ‘De brede onderschrijving van het uitgangspunt leidt tot dusverre niet bij alle overheidsinstanties tot het maken van plannen of concrete acties. In de dagelijkse praktijk wordt regelmatig aan andere onderwerpen een hogere prioriteit toegekend dan aan webtoegankelijkheid. Dat geldt ook voor het beschikbaar maken van middelen.’

Nieuwe wetgeving.
Gemeenten zijn al sinds 2008 verplicht hun site toegankelijk te maken, maar daarop staan geen sancties. Nieuwe Europese wetgeving bepaalt echter dat er een ‘adequate en doeltreffende handhavingsprocedure beschikbaar komt’ voor overheden die webtoegankelijkheid aan hun laars lappen. Richtlijnen hierover treden formeel op 1 juli in werking, maar vervolgens duurt het nog wel even voordat gemeenten er écht aan moeten voldoen. Websites die vanaf 23 september dit jaar worden gepubliceerd, moet direct voldoen aan de niewue richtlijnen. Oudere websites vallen pas in september 2020 onder het nieuwe regime, mobiele applicaties in september 2021.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief