Skip to content
Intakgesprek

Laat zorgverlener zelf uitdokteren hoe gezondheidszorg beter kan

Iedere zorgverlener moet zelf de baas worden over de manier waarop verantwoording wordt afgelegd voor goede gezondheidszorg. Dat blijkt uit een baanbrekend advies aan het kabinet. Het is hoog tijd dat verpleger en arts stoppen met het met vinkjes tevreden houden van de inspectie, verzekeraars en de werkgever.

Zorgprofessionals zijn steeds slechter te spreken over de manier waarop zij zich moeten verantwoorden. Hier wordt de zorg aan de patient niet beter van. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving constateert dat die controledrang voortkomt uit angst voor misstanden. Daarnaast is het heel makkelijk geworden om veel te registreren door de toenemende automatisering. Slechts 20 procent van de tijd wordt nog daadwerkelijk besteed aan het verbeteren van de zorg. ,,Als we dat omdraaien, komt dit de kwaliteit van zorg enorm ten goede.” Aldus een zorgprofessional.

Stop wantrouwen
Er moet een einde komen aan het wantrouwen tussen de partijen in de zorg, aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs. ,,Maar we zeggen niet: hou maar op met verantwoorden. Nee, het vertrekpunt moet voortaan anders zijn. De professional doet straks zijn werk en vindt het eervol om uit te leggen hoe dat gebeurt. Zonder die sprong van vertrouwen kunnen we als samenleving niet goed functioneren.”

Overbodige bureaucratie
Minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt het advies van de raad ter harte: ,,We zijn aan de slag om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Want dit gaat ten koste van de tijd voor de patiënt. En het werkplezier van de mensen in de zorg. We moeten toe naar een hele andere manier van denken: van controle naar vertrouwen.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief