Skip to content
Mirjam Haagh

Kosten WMO Breda lopen spuigaten uit

Het aantal mensen in Breda dat gebruik maakt van de WMO is in twee jaar gestegen met 671 personen tot 5250. Als dit zo door blijft gaan, kost de WMO in Breda het volgend jaar een miljoen euro meer dan gepland.

Wethouder Mirjam Haag (Gezondheid, PvdA) stuurde hierover een brief naar de gemeenteraad. Hierin legt ze uit dat de stijging komt omdat voortaan niemand meer dan 19 euro in de maand eigen bijdrage hoefte te betalen. Dat systeem is dit jaar ingevoerd op verzoek van diverse clientenorganisaties. Die zagen dat mensen met oplopende zorgkosten, zorg gingen mijden.

Helft van de kosten
Dat probleem is met het nieuwe tarief opgelost. Nadeel is wel dat het gemeenten zoals Breda op kosten jaagd, laat de wethouder weten. Een deel van de onkosten is gecompenseerd door Den Haag maar dat is maar de helft van wat het echt kost. Mensen met een modaal of hoger inkomen kloppen nu vaker bij het WMO-loket aan omdat het hen minder eigen bijdrage kost.

Shoppen bij WMO
Vooral Huishoudelijke Verzorging is populair geworden. Het aantal aanvragen is opgelopen van 9 mensen tot 27 personen per maand. En dan is er ook nog de Wet langdurige zorg (Wlz). Die kent een hogere eigen bijdrage dan de WMO. Mensen die eigenlijk van de Wlz gebruik zouden moeten maken. Die mensen gaan nu ook eerst kijken of ze hun zaken via de WMO kunnen regelen. En dat betekent meer extra kosten voor Breda omdat de Wlz door de landelijke overheid wordt betaald.
De wethouder ligt zich niet meer bij de situatie. Ze gaat samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag om extra geld vragen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief