Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Toch werd dit hulpmiddel het afgelopen jaar met grote regelmaat genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Dit leidde tot ongelukken en vervelende situaties. KNGF Geleidehonden, Bartiméus, de Oogvereniging, de Robert Coppes Stichting en Visio bundelen de krachten en organiseren gezamenlijk de bewustwordingscampagne ‘Stop voor de Witte Stok’.
De Internationale Dag van de Witte Stok vindt elk jaar plaats op 15 oktober. Op deze dag vragen slechtziende en blinde mensen aandacht voor hun veiligheid op straat om zo zelfstandig met hun blindengeleidenstok eropuit te kunnen blijven gaan. Dit gebeurt door de overheid en de samenleving op vriendelijke wijze te confronteren met de problemen die zij op straat ondervinden. Fietsen of reclameborden op geleidenlijnen en auto’s die niet stoppen voor de geleidestok zijn voorbeelden waar slechtziende en blinde mensen zich op straat zich dagelijks mee geconfronteerd zien.
“Stop voor de Witte Stok” is de landelijke campagne om veilig oversteken voor blinde en slechtziende voetgangers te bevorderen. Op diverse plekken in het hele land wordt het publiek uitgenodigd om een oversteek te maken met een taststok en een blinddoek of simulatiebril. Bij de oversteek wordt hij of zij uiteraard begeleid door een ervaren trainer van Visio.
Voor dit doel werd ook een filmpje gemaakt:
Dit bericht heeft 0 reacties