Skip to content
Ombudsman

Klachten over onduidelijkheid eigen bijdrage Wmo.

Veel mensen weten niet hoeveel ze moeten betalen als ze gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Nationale Ombudsman, krijgt hierover sinds enkele weken klachten.

De hoogte van de eigen bijdrage is  sinds 1 januari  17,50 euro per vier weken. Volgens de Ombudsman, Reinier van Zutphen, betalen sommige mensen nog steeds het oude tarief. Het komt voor dat binnen een gemeente de een nog steeds het oude tarief betaalt, terwijl bij iemand anders het nieuwe tarief in rekening wordt gebracht.

Algemene voorziening of maatwerkvoorziening.
Dit komt door hoe een gemeente de huishoudelijke hulp administratief benoemt; als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening. In het eerste geval betalen mensen nog steeds het oude, hogere bedrag. Iemand die gebruik maakt van de algemene voorziening én maatwerk, krijgt soms meerdere facturen.

Opheldering
De ombudsman heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om opheldering gevraagd. Hij denkt  dat de informatieverstrekking onduidelijk is.De minister wilde juist voorkomen dat mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende zorgkosten. Het zou zo’n 180.000 huishoudens honderden en soms zelfs duizenden euro’s per jaar schelen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief