Skip to content
Kitchen Impossible Deelnemers

Kitchen impossible

In Kitchen impossible stoomt meesterkok Robert Kranenborg acht jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking in drie maanden klaar voor een baan in de horeca. Nicolette van Dam is er voor de morele support. “Ik ben er voor ze als ze vastlopen, in de stress raken of het even niet zien zitten.”

Het programma staat dicht bij je: vier jaar geleden heb je samen met je broer de brasserie van jullie ouders overgenomen. “Klopt. Ik sta elke week in de zaak en ben overal nauw bij betrokken. Ik heb dagelijks contact met de manager en mijn broer. Voor de nieuwe kaart die we sinds kort hebben, was ik de afgelopen tijd veel in de zaak om dingen te proeven. Ik heb mijn vaste avonden in de brasserie, ook als ik een lange draaidag heb gehad. Dat vind ik belangrijk én heel leuk.”

Als in eigen zaak
“Als ik de jongeren in de bediening aan het werk zie, volg ik ze zoals ik dat in onze zaak doe. Ik spreek ze aan op foutjes en geef ze tips voor gastvriendelijkheid. Maar ik ben lang niet zo streng als Robert, hoor. In onze zaak hebben we ook wel eens mensen in dienst gehad met een laag IQ, waardoor het wat meer tijd kostte om ze in te werken. Ik heb daar altijd respect voor gehad. Ik vind dat je iedereen op dezelfde manier moet benaderen en behandelen, dus dat geldt ook voor deze jongeren. Ik pas hooguit het niveau van communiceren wat aan; gebruik makkelijke woorden en stel niet twee vragen in een zin. Juist door ze serieus te nemen en als gelijkwaardige te zien, ontstond er heel snel een vertrouwensband. Ik vond het een feest om met ze te werken.”

Maatschappelijke functie
Volgens Nicolette heeft het programma wel degelijk een maatschappelijke functie.
“Door de vele gesprekken die ik met de jongeren had, viel me op dat ze zelf vaak het gevoel hebben dat ze buiten de maatschappij vallen. Iemand met een beperking wordt soms minder serieus genomen, omdat mensen vooral zien wat diegene niet kan. Dat vond ik heel confronterend en pijnlijk om te horen. Daarom is het belangrijk dat mensen – met name werkgevers – zien dat jongeren met een beperking ook veel te bieden hebben. Bovendien geeft een baan ze zo veel zelfvertrouwen. Ze voelen zich eindelijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd.”

Kitchen impossible | woensdag | NET 5 | 20.30

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief