Skip to content
Pil

Kiezen te vaak voor alternatief medicijn

Artsen vragen soms vanwege ‘medisch noodzakelijke’ redenen om een specifiek medicijn. Toch kiezen apothekers vaak voor een alternatief. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat meer dan een kwart van mensen die een merkmedicijn voorgeschreven krijgt, problemen heeft dit middel mee naar huis te krijgen.

Normaal gesproken schrijft een arts niet een merkmedicijn voor, maar alleen de werkzame stof van het middel. De apotheker bepaalt vervolgens welk merk de patiënt mee naar huis krijgt. Soms is het noodzakelijk dat patiënten een specifiek merk krijgt van een bepaald medicijn, bijvoorbeeld vanwege een allergie. De arts geeft dit dan aan met de term ‘Medische Noodzaak’ of ‘m.n.’
‘Er wordt te makkelijk met medicijnen gewisseld’

Altijd voorgeschreven middel
Aan het onderzoek deden ruim 8500 mensen mee. Bijna 2900 van de deelnemers kregen een merkmedicijn voorgeschreven, maar in 28% van de gevallen was het moeilijk het specifieke medicijn mee te krijgen. De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten altijd het voorgeschreven middel moet krijgen als de arts medische noodzaak op het recept zet. “Er wordt te makkelijk met medicijnen gewisseld”, aldus Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. “Apothekers zeggen soms dat het van de zorgverzekeraar moet, maar die medische noodzaak is er juist om dat te omzeilen.”
Naar aanleiding van het onderzoek van de Patiëntenfederatie hebben zich honderden mensen met klachten over medicijnen gemeld via het Nationale Zorgnummer. De Patiëntenfederatie Nederland heeft haar rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief