Skip to content
Hamer Op Wetboek

Kamervragen over ‘absurde’ vragen over gehandicapt kind

Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben kamervragen steld over de manier waarop aan ouders van meervoudig gehandicapte steeds maar weer onnodigde vragen worden gesteld over hun situatie. Zij doen dit onder meer naar aanleiding van klachten van mevrouw Conny Dijkhof.

Eva Dickhoff (27) is zwaar gehandicapt en wordt ook nooit meer ‘beter’. Toch moet haar moeder Conny (57) elke keer opnieuw de vraag van de rechtbank beantwoorden of er zicht op verbetering is en of ze alles doet om ‘de zelfredzaamheid van betrokkene’ te bevorderen. ,,Pijnlijk en absurd’’, zegt ze. Veel meer dan ademhalen en slikken kan de Utrechtse Eva niet. Vlak na haar geboorte werd al duidelijk dat ze zwaar geestelijk én lichamelijk beperkt is en functioneert op het niveau van een zes maanden oude baby. Veel van haar lotgenoten waarmee ze op de dagopvang heeft gezeten zijn volgens haar moeder al lang overleden.

Vragen
Om haar curatorschap te behouden moet Conny Dickhoff elke vijf jaar voor de rechtbank evalueren hoe het er voor staat met haar dochter. Dan krijgt ze vragen voorgeschoteld als: ‘Wat heeft u de afgelopen vijf jaar gedaan om de zelfredzaamheid van betrokkene te bevorderen?’ en: ‘Wat denkt u de komende vijf jaar te doen om de zelfredzaamheid van betrokkene te bevorderen?’ Absurde vragen in haar ogen. Bovendien kon ze bij de antwoorden haar argumenten niet adequaat formulren. Ze schreef de rechtbank een brief om haar boosheid, verdriet en onmacht te verwoorden
Het is al jaren bestaande praktijk en Dickhoff verwacht niet veel beterschap vanuit Den Haag.

Kijken
De rechtbank Midden-Nederland, waar Dickhoff zich moet verantwoorden, heeft beloofd te kijken naar de vraagstelling om die wellicht aan te passen. De Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben inmiddels kamervragen over de kwestie gesteld aan de verantwoordelijke ministers Sander Dekker en Hugo de Jonge.
,,Ik heb al in eerder overleggen aangegeven dat dit niet kan, het is ronduit kwetsend’’, zegt Bergkamp. ,,Ieder welwillend mens zal het er mee eens zijn dat we dit hardnekkige probleem nu eindelijk eens aan moeten pakken.’’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief