Skip to content
Student Met Handicap

Jonggehandicapten met Wajong-uitkering niet langer ‘beboet’ voor studie

Jonggehandicapten worden straks niet meer gekort op hun Wajong-uitkering als ze gaan studeren. Dat moet het aantrekkelijker maken om door te leren, schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. De maatregel betreft zo’n 245 duizend jonggehandicapten en moet in 2020 van kracht gaan.

Sinds 2010 krijgen Wajongers minder geld als ze aan een studie of een opleiding beginnen. Ze hebben dan immers recht op studiefinanciering, was het idee. Maar dat argument verviel toen voor het hoger onderwijs in 2015 de basisbeurs werd afgeschaft. Doorleren is sindsdien minder aantrekkelijk voor Wajongers omdat ze er financieel op achteruit gaan.

Obstakels uit de weg
Of de zogeheten ‘studieregeling’ van 2010 er ook werkelijk toe heeft geleid dat minder jonggehandicapten zijn gaan studeren of dat ze eerder met hun studie zijn gestopt, is niet onderzocht. Van Ark (VVD) wil nu in elk geval zo veel mogelijk obstakels uit de weg ruimen. “Onderwijs biedt mogelijkheden voor ontplooiing en een gelegenheid om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Daarom wil ik belemmeringen om ontwikkelingsmogelijkheden te benutten wegnemen”, schrijft de staatssecretaris.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief