Skip to content
Rolstoeler Op Festival

Jongeren met beperking willen veilig naar festivals kunnen

Jongeren met een beperking maken zich grote zorgen om nieuwe landelijke veiligheidsregels bij festivals. Darin wordt volgens hen geen rekening met hen gehouden.

“In de nieuwe regels is geen rekening gehouden met gehandicapten,” zegt Nick Bootsman van Wij Staan Op. “Er staat bijvoorbeeld dat de breedte van een looppad 110 centimeter zou moeten zijn. Ik kan dan met mijn rolstoel niet keren zonder iedereen omver te kegelen.” Ook hoeft er per vluchtroute maar één nooduitgang van 85 centimeter breed te zijn. Andere deuren mogen smaller zijn. “Een rolstoel is vaak 70 of 90 centimeter breed. Dus dat is gevaarlijk als mensen in paniek allemaal zo snel mogelijk door een deur willen. Ik voel me dan niet veilig,” aldus Bootsman.

Niet getoetst
Volgens Wij Staan Op had de regelgeving, die sinds 1 januari geldt, getoetst moeten worden aan het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en is dat niet gebeurd. Mensen met een functiebeperking werden niet als specifiek knelpunt gezien in de besprekingen, zei de Nationale Brandweer eerder tegen de NOS. De brandweer raadde deze doelgroep aan om goed samen te werken met de evenementenbranche en bij specifieke evenementen met de organisatoren.  Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met gehandicaptenorganisaties en de brandweer een actieplan gaat opstellen om de VN-regels toe te passen.

Breda Barst
Breda-Gelijk de organisatie die zich in Breda bezighoudt met de toegankelijkheid van de stad deed vorig jaar al met succes een beroep op de organisatie van Breda Barst om het festival terrein beter toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Het platform houdt natuurlijk ook de toegankelijkheid van andere festivals in de Baroniestad in de gaten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan 538Koningsdag in Breda.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief