Skip to content
Medewerkers Jan En Alleman

JanenAlleman bedrijf van de maand

JanenAlleman is door Breda Nieuws uitgeroepen tot Bedrijf van de Maand november.

“Wat ons zo bijzonder maakt? Het feit dat we met bijzondere mensen werken.” Fabian doelt op jongens en meiden met een beperking. “Dat varieert van mensen met een Down-syndroom tot mensen met autisme of een geboorteafwijking. Zij werken zowel mee in de bediening of in de keuken en hebben ook extra taken als wc’s schoonmaken, stofzuigen, boodschappen doen, strijken…” Ook krijgen zijn medewerkers regelmatig een kookworkshop. “Dan mogen ze zelf nieuwe ideeën inbrengen en die leren ze dan maken. Zo maakten we vorige week nog lasagne.”

Koken met liefde
Het idee voor JanenAlleman groeide 3 jaar geleden. “Ik kom zelf uit de horeca. Toen het bedrijf waar ik voor werkte over de kop ging, dacht ik: ik heb altijd voor een ander gewerkt, het is tijd om iets voor mezelf te gaan doen. Iets met koken, want ik hou van koken, maar dan anders.” Fabian steekt er volgens eigen zeggen ‘meer liefde’ in. “Ik maak niet zomaar een tosti met ham en kaas. Het is veel lekkerder om de ham eerst in de pan te bakken. We hebben bijvoorbeeld ook een Tosti Vega met uienmarmelade die we zelf maken. Of een broodje tonijnsalade met stukjes gedroogde abrikoos. Ik vind het leuk om combinaties te maken waarvan anderen zich afvragen of het wel kan.”

‘1 op 1 begeleiding’
Iedereen die wil kan bij JanenAlleman werken. “Ik ben niet aangesloten bij een instelling en heb ook geen afspraken met de gemeente. Ik ben 3 jaar geleden begonnen met stagiaires. Zij kwamen via bijzonder onderwijs bij ons terecht. Drie van hen zijn daarna gebleven.” De andere jongens en meiden zijn via hun ouders binnengekomen. “Zij werken via het persoonsgebonden budget bij ons. Daarvan betalen de ouders de begeleiding.” Die begeleiding neemt Fabian heel serieus. “Alle jongens en meiden krijgen 1 op 1 begeleiding. We werken met dagbegeleiding, een verantwoordelijke op de vloer en een eindverantwoordelijke op de vloer die zorgplannen maakt en week- en maanddoelstellingen opstelt. Mijn vrouw staat daar nog boven. Zij houdt alles in de gaten.”

Voor en door ‘JanenAlleman’
Het team van JanenAlleman bestaat niet alleen uit mensen met een verschillende achtergrond, er wordt ook gekookt voor ‘Jan en Alleman’. “De drempel ligt laag. Er komen veel ouders met kinderen eten, maar ook jongeren en oudere mensen. Ik kook voor iedereen wel iets.” Ook verkoopt het lunchcafé meubels aan jan en alleman. “Alle meubels in ons lunchcafé zijn te koop. Ze worden gemaakt door mijn vrouw. Mensen vinden het leuk en door ze te verkopen, krijgen we wisseling in onze inrichting.”

Kijk voor meer informatie op www.janenallemanbreda.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief