Een reizende tentoonstelling die 11 november opent in Breda vormt tijdsbeeld van de zorg voor dierbaren in relaties, gezinnen en binnen de familie. De fotografe is de Bredase Ilse Wolf.
Haar nieuwe project heet Mantel der Liefde; een interactieve fototentoonstelling over ouderen en mantelzorg. Met een ‘berg geld’ van het ministerie van WVS – ‘ik durf het bedrag niet eens te noemen’- en subsidie van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda maakte Ilse de afgelopen maanden reportages over twaalf mantelzorg-situaties. Een tijdsbeeld over onvoorwaardelijke liefde.
Mantelzorggezin
Haar drijfveer? Ilse was kind in een mantelzorggezin. Haar vader mist een arm. ,,Door zijn amputatie kon mijn vader zichzelf niet meer redden. Mijn moeder moest de jampotjes opendraaien, zijn knoopjes vastmaken, hem helpen met scheren.” Ze had daarnaast een baan. Ik vond dat ik dit vast moest leggen.” Maar wat ze er mee moest? Haar project in 2016 voor BredaPhoto gaf de voorzet. Met ÝOU bracht ze de individualisering van de samenleving in beeld. Ze fotografeerde ouderen in twee verzorgingshuizen. ,,Ik voelde dat ik meer moest doen met dit onderwerp.”
Liefde
In een blog deelde ze haar plannen en ideeën voor de Mantel der Liefde. In no time voegden zich copywriter Carla van Gaalen en ontwerpster Merel van der Linden om de tafel. Zware gevallen fotografeerde ze. Het fotograferen zelf was niet het zwaarste. ,,Dat was binnen een paar uur gebeurd”. Het waren vooral de interviews die bleven hangen. ,,Soms zaten Carla en ik op de terugweg huilend in de auto.”
Helpen
De tentoonstelling Stationsplein 18 duurt tot 30 december, Daarna reist de expo door het land en is op minimaal zeven locaties te zien. Bijzonder: je moet elkaar helpen om de foto’s te zien. Zoals draaien aan een wiel, het openen van een lade of blokken stapelen en verplaatsen om een puzzel op te lossen. Ilse: ,,De kleinste,intiemste foto’s bewaar ik voor in de viewmaster. Sommige situaties en mensen zijn gewoon té kwetsbaar.”
Het thema mantelzorg is actueler dan ooit. ,,Mijn generatie zal nog meer mantelzorgers voortbrengen”, verwacht Ilse. Daarom is aan de tentoonstelling een educatief programma verbonden. Voor het vak CKV is een lesprogramma opgezet waarbij jongeren ouderen fotograferen. Ook onderzoeken Avans-studenten Sportkunde en Mens & Techniek hoe ze studenten aan ouderen kunnen koppelen om de mantelzorgers te ontlasten.
Dit bericht heeft 0 reacties