Hulphond

Hulphond geweigerd bij tandarts

Ergens niet binnen mogen omdat je een hulphond hebt. Het overkwam de Veldhovense Laura van Dijk en ze is zeker niet de enige.

Vorige week ging de Veldhovense naar de tandarts, maar ze stond een paar tellen later alweer buiten. De reden? Jos, de hulphond die ze heeft vanwege een posttraumatische stressstoornis (ptts) en angststoornissen, werd geweigerd. Iets wat volgens cijfers van het ‘Meldpunt toegangsweigeringen met assistentiehond’ steeds vaker voorkomt.

 Klachten
Het meldpunt kreeg dit jaar al meer klachten dan de 123 meldingen van heel vorig jaar. Klachten komen bijvoorbeeld van mensen met een hulphond die geweigerd worden in een ziekenhuis, restaurant of andere openbare gelegenheid. Dit is sinds augustus 2016 verboden doordat een VN-verdrag is ingevoerd. Daarin staat dat wie diensten aanbiedt, moet zorgen dat deze ook voor mensen met een handicap toegankelijk zijn. Iemand weigeren die afhankelijk is van een hulphond is strafbaar. Je hierbij beroepen op hygiëne kan niet zomaar, zegt Rianne Tetelepta, coördinator van het meldpunt. ,,Dat geldt alleen bij levensbedreigende situaties, zoals in de operatiekamer van een ziekenhuis.” Toch wordt dat argument volgens haar vaak gebruikt om iemand te weigeren, bijvoorbeeld in de horeca – vooral buffet- en Chinese restaurants – en bij tandartspraktijken. Maar de belangrijkste reden om iemand te weigeren blijkt onwetendheid. ,,De wet is zonder bombarie ingevoerd dus duurt het even voor iedereen ervan weet”, zegt Tetelepta. ,,We merken dat naarmate de wet bekender wordt mensen mondiger worden en het ons vaker melden als ze ergens geweigerd zijn.”

Blauw dekentje
Steeds meer Nederlanders hebben een assistentiehond. Vroeger werden geschikte honden vooral opgeleid tot blindengeleidenhond. Nu hebben zulke honden ook baasjes met ptts, psychische stoornissen of epilepsie. Zo verdwijnt het traditionele beeld van de labrador met het baasje met een stok in zijn hand en een zonnebril op. ,,Het is aan de buitenkant steeds minder goed te zien”, zegt Tetelepta. ,,We merken dat de groep die minder zichtbaar een hulphond heeft op minder begrip kan rekenen.” Daarom zijn hulphonden te herkennen aan een blauw dekentje.”

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *