Skip to content

‘Hogere btw is tegenvaller voor de zieken’

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief is een klap voor zieken, gehandicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen, reageert Patiëntenfederatie Nederland op een uitgelekt plan uit het regeerakkoord.

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.
“Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen”, stelt Dianda Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie. De verhoging van de btw op voeding is volgens haar een slecht signaal. “De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen”, aldus Veldman.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik vind dit echt een hele slechte keuze van de nieuwe coalitie. Het benadeelt alle mensen maar in het bijzonder de groep met een laag inkomen. Dit kan en mag gewoon niet. Denkend aan mensen met een beperking waarbij de eigen bijdrage van de ziektekosten ook vaak erg hoog is, is dit voorstel helemaal moeilijk te verteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief