Skip to content
Verliefd

Hoge prijs voor de liefde

Zitten regels jouw liefdesleven in de weg? Die oproep plaatste Ieder(in) in het kader van Valantijn, dat zoals gewoonlijk ieder jaar op 14 februari (gisteren dus) wordt ‘gevierd’, onlangs op Facebook.

De koepelorganisatie van mensen met een functiebeperking kreeg enkele tientallen reacties waaruit blijkt dat samenwonen, trouwen en kinderen krijgen voor mensen met een beperking extra lastig is.

Onrechtvaardig.
Op basis van de verhalen die Ieder(in) binnen kreeg, kun je zeggen dat de regels voor mensen met een beperking soms onrechtvaardig uitpakken. De regels voor samenwonen en trouwen bij zorg, uitkeringen en eigen bijdragen zijn vaak bedacht vanuit het idee dat het om tijdelijke situaties gaat. Het is dan minder erg als je geen uitkering krijgt als je gaat samenwonen of dat je een tijd voor een zieke partner moet verzorgen of dat je enkele jaren een eigen bijdrage betaalt.

Staan liefde in de weg
Als je levenslang een beperking hebt, is dat anders. Dan ben je vaak heel lang of zelfs blijvend op een uitkering aangewezen en heb je veel minder kans op een betaalde baan. Bovendien heb je altijd zorg en ondersteuning nodig en vaak brengt je aandoening ook nog allerlei extra kosten met zich mee. Dat is op zich al belastend voor een relatie. Als er dan ook nog sancties staan op samenwonen en trouwen wordt het wel erg moeilijk. Zulke regels pakken niet alleen onrechtvaardig uit – ze staan de liefde soms ook flink in de weg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief