Skip to content
VN-resolutie

Handreiking Lokale Inclusie Agenda klaar voor gebruik

Elke gemeente is verplicht een Lokale Inclusie Agenda te maken. Maar hoe doe je dat en wat staat daar dan in? De VNG ontwikkelde samen met de Alliantie, gemeenten en hun ervaringsdeskundigen een handreiking Lokale Inclusie Agenda.

Sinds in Nederland het VN-verdrag Handicap is aangenomen moeten gemeenten aan de slag. Zij moeten ervoor zorgen dat alle inwoners mee kunnen doen.

Handreiking helpt
De handreiking helpt hierbij. Het biedt praktische voorbeelden bij de verschillende leefgebieden. En een routekaart met 11 stappen voor de (door)ontwikkeling van lokaal inclusiebeleid.  Ook moet er een Lokale Inclusie Agenda komen. In deze agenda omschrijft de gemeente welke verbeteringen en doelen ze willen halen en binnen welke termijn. In het plan kunnen de onderwerpen onderwijs, werk, inkomen, vervoer, wonen en leven en zorg en ondersteuning een plek krijgen.

Niets over ons zonder ons
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om inwoners met een beperking te betrekken bij te plannen door met hen in gesprek te gaan. Hierbij moet het principe ‘Niets over ons zonder ons’ worden toegepast, bijvoorbeeld met de inzet van getrainde ervaringsdeskundigen tegen een passende beloning.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief