Truus Jonker (69) uit Nijkerk heeft haar strijd voor meer uren betaalde huishoudelijke hulp gewonnen. Ze kreeg gelijk van de Centrale Raad van Beroep. Dit is ook belangrijk voor andere WMO-gebruikers.
Truus Jonker is blind; haar echtgenoot Nanne slechtziend. Ze hebben een blindengeleidehond en die maakt af en toe ook wat meer troep in huis dan in een gewoon huishouden. Twee jaar geleden werd haar huishoudelijke hulp opnieuw geïndiceerd. Nijkerk paste daarbij een Utrechts rekenmodel toe. Resultaat: de hulp voor Jonker duikelde van zeven naar vierenhalf uur per week.
Plezier
,,De gemeente vertelde mij dat ik de hond voor ‘plezier’ had. Terwijl het voor mij en mijn echtgenoot een hulpmiddel is. Voor ons is de hond noodzakelijk om mobiel te kunnen zijn. Onze vorige hond maakte er soms een potje van. Dan maakte hij zich vuil bij het uitlaten in een weiland. Dan had de hulp ruim een uur werk om hem schoon te krijgen. Ook kon hij wel eens speeltjes stukbijten of dingen eten die niet mochten. Daardoor lag de vloer regelmatig bezaaid met rotzooi die wij niet konden zien.’’
Niet zelf opruimen
,,Maar alles opruimen lukt niet als je niet kunt zien.’’ Jonker vond dat ze niks kon met het standaardhulppakket van de gemeente. Jonker: ,,Ik ben op 30 maart van dit jaar naar de commissie bezwaarschriften geweest en in november stapte ik naar de rechtbank. Veel mensen gaan niet in beroep, die laten zich intimideren maar ik niet. Als ik me laat intimideren dan flikken ze het bij een ander ook weer.’’ Dat wilde Truus niet.
Extra hulp
Dankzij de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep mag je als je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt nu ook een huisdier houden. “Eerder moest je om de rotzooi van een huisdier weg te krijgen elders xtra hulp inkopen. Ook mensen die een hulpvraag hebben maar een groot huis hebben kunnen nu extra huishoudelijke hulp krijgen, zodat ook de andere kamers in het huis worden schoongemaakt.’’ Legt Truus het belang van de uitspraak uit.
Normering
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) is de hoogste instantie die oordeelt over geschillen op het gebied van sociale verzekeringen, sociale voorzieningen en ambtenarenzaken. Nijkerk en Bodegraven keken bij het vastellen van het aantal uren huishoudelijke hulp naar Utrecht. Dat mag niet. De Raad vindt dat een gemeente niet van een norm uit een andere gemeente uit mag gaan.
Dit bericht heeft 0 reacties