Skip to content
Student Met Handicap

Gelijke toelage voor studenten met beperking

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de verhoging van de studietoelage voor studenten met een beperking. De toelage wordt binnenkort voor iedereen 300 euro per maand. Tot nu toe verschilde de toelage nog per gemeente.

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en CNV-jongeren bleek in 2018 dat studenten in Heerlen slechts 31 euro per maand ontvingen, terwijl ze in Zwolle tien keer zo veel toeslag kregen uitbetaald.

Grote verschillen
Sinds 2015 mochten Nederlandse gemeenten namelijk zelf bepalen hoeveel geld zij uitkeerden aan studerende inwoners met een beperking. De gemeenten bepaalden bovendien ook onder welke voorwaarden de studenten deze toelage konden ontvangen. Die regelgeving zorgde voor grote verschillen tussen de gemeenten. Gemeenten kregen in 2018 van het Rijk ruim 29 miljoen euro voor studenten met een arbeidsbeperking, maar slechts twee miljoen daarvan kwam ook daadwerkelijk bij de studenten terecht.

Steuntje in de rug
De aanpassing van de studietoelage is te danken aan een motie die in de Tweede Kamer is aangenomen. Studenten die door hun beperking niet kunnen bijverdienen moeten namelijk in aanmerking kunnen komen voor een studietoeslag ter hoogte van een kwart van het minimumloon. Nu is er dus bepaald dat elke student met een beperking maandelijks 300 euro ontvangt. De studietoeslag is vooral bedoeld als steuntje in de rug. Het is voor die groep immers vaak lastig om te werken naast hun studie.

Eerlijke kans
De Landelijke Studentenvakbond reageerde opgelucht op het besluit. “Met deze motie worden procedures, eisen en de hoogte van de toeslag voor alle studenten met een functiebeperking gelijkgetrokken. Ze krijgen hiermee waar ze recht op hebben: een eerlijke kans op het hoger onderwijs,” zei LSVB-voorzitter Carline van Breugel in een reactie op de website van de Universiteit van Utrecht.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. M.b.t. het artikel over een studietoelage voor studenten met een beperking. Aan welke voorwaarden moeten deze studenten voldoen? En op welke plek bij de gemeente kan zo’n toelage aangevraagd worden?

    Met vriendelijke groet,
    Corien Neleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief