Skip to content
Geldmaatje

Geldmaat gaat spreken

Geldmaat, de nieuwe gele geldautomaat die vanaf 2019 in het Nederlandse straatbeeld verschijnt, krijgt spraak. Dit is altijd een belangrijke wens geweest van mensen met een visuele beperking.

Een sprekende geldautomaat maakt het mogelijk om zelfstandig geld op te nemen. De Oogvereniging heeft hier jarenlang op aangedrongen bij de banken. Met de komst van Geldmaat wordt dit nu werkelijkheid. Geldmaat gaat vanaf 2019 stapsgewijs de geldautomaten van de drie grote banken vervangen.

Om gebruik te maken van de spraakfunctie steken blinde of slechtziende mensen hun eigen oortelefoon in het apparaat. Vervolgens hoort de gebruiker wat er op het scherm te lezen is. Welke geldautomaten spraak hebben wordt later bekendgemaakt. Het streven is om alle automaten op de lange termijn te voorzien van spraak. De Oogvereniging is betrokken bij het ontwerp van de nieuwe geldautomaat. ‘We zetten ons in voor een gebruiksvriendelijke bediening voor mensen met een visuele beperking en duidelijk leesbare scherminformatie. Ook de voelbaarheid van de knoppen is belangrijk. Mensen met een visuele beperking uit het testteam van de Oogvereniging zullen de nieuw ontwikkelde automaten binnenkort testen.’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief