Skip to content
Houtvuur

Geen verbod stoken hout

Het kabinet wil de meest schadelijke effecten op de gezondheid door houtkachels beperken. Daarom zullen al vanaf 2020 scherpere eisen vvan kracht worden. Dit is twee jaar eerder dan gepland.

“Een algeheel verbod van houtstook is wat mij betreft niet aan de orde”, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Ze wil wel mensen bewust maken van de gevolgen van het stoken met houtkachels. En er komen voorstellen waarmee gemeenten overlast door houtkachels kunnen aanpakken. Begin vorig jaar vroeg het Platform Houtrook en Gezondheid in een brief om ervoor te zorgen dat open haarden en dergelijke minder zouden worden gebruikt.

Niet genoeg
Het Longfonds zegt: “We zijn blij dat staatssecretaris ziet dat het stoken van hout leidt tot problemen. Maar alleen strengere regels vinden ze niet genoeg. Ongeveer een op de vijf huishoudens heeft een open haard of een kachel. Ongeveer vijftig procent van de mensen geeft aan wel eens last te hebben van een houtkachel of vuurkorf. “Voor de 59 procent van de mensen met COPD (een chronische longziekte) en 64 procent van de mensen met astma betekent dit dat zij regelmatig benauwd blijven door houtrook.

Geen hout
Het Longfonds wil daarom dat mensen geen hout stoken.” Wij vinden het belangrijk dat het algemeen publiek goed wordt geïnformeerd over de risico’s voor hun gezondheid en dat zij worden aangeraden om niet op hout te stoken.”

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Net als ik hebben veel ex- coronazieken langdurig luchtwegproblemen.
  Ook wij hebben veel last van stookoverlast.
  We kunnen in onze e
  woonwijk niet buiten komen en houden alle roosters van het huis gesloten en zitten nog benauwd en met prikkende ogen in huis.
  Is er dan niemand die hier iets aan doen!?
  Al komt er alleen maar een verbod in woonwijken.
  Help!
  Anja Nijhuis
  Van de Spiegelstraat 41
  4812LE
  Breda
  0640809857

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief