Skip to content

Gebruik e-health in gehandicaptenzorg neemt toe

Begeleiders maken steeds meer gebruik van computers, internet en toezichthoudende technieken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook het gebruik van medicijndispensers neemt toe in deze sector. Dat blijkt uit onderzoek van Nictiz en het NIVEL, uitgevoerd in het kader van de eHealth-monitor 2017.

De onderzoekers zien een toename van het gebruik van e-health in de zorg in het algemeen en specifiek in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo gebruikt een meerderheid van de begeleiders vaak een computer of een tablet om informatie op te halen uit het cliëntendossier of om zorggerelateerde informatie op te zoeken op internet. Ook het gebruik van toepassingen voor zorg op afstand en medicatieveiligheid nemen toe.

Beeldbellen
Bijna driekwart van de begeleiders geeft aan dat zijzelf of collega’s gebruikmaken van toezichthoudende technieken, zoals personenalarmering of videobewaking. Vergeleken met 2015 steeg het aantal begeleiders dat gebruik maakt van beeldbellen. Beeldbeltoepassingen zorgen voor extra contactmomenten. Technieken zoals videobewaking dragen bij aan toezicht in de nacht.
Ook maken begeleiders, in vergelijking met 2015, vaker gebruik van medicijndispensers. Met dit apparaat krijgt een cliënt een signaal wanneer de medicijnen ingenomen moeten worden. De medicatie rolt automatisch op het juiste tijdstip in een zakje uit het apparaat. Dit verkleint de kans op fouten of het vergeten van de medicatie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief