Dokter Met Patient

Er dreigt een groot tekort aan huisartsen

Er komen steeds minder zelfstandige huisartsen. De komende tijd gaan er een aantal met pensioen. Maar steeds minder afgestudeerde artsen willen een eigen praktijk. In het ergste geval kunnen straks patiënten geen nieuwe huisarts vinden. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut voor de zorg NIVEL.

Er gaan de komende jaren zo’n 1500 praktijkhouders met pensioen. Een arts die de praktijk wil overnemen, wordt lang niet altijd gevonden. Patiënten moeten dan overstappen van praktijk en in het ergste geval is die niet te vinden. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) maakt zich grote zorgen. “Het probleem is misschien nog wel heviger dan we dachten”, zegt algemeen bestuurslid Wendy Borneman.

Vaste huisarts beter
Ook directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie maakt zich zorgen. Door het tekort aan praktijkhouders kan het zijn dat patiënten vaker met verschillende huisartsen te maken krijgen. Dat is niet goed. “We weten uit onderzoek dat mensen veel liever een vertrouwensband opbouwen met hun arts.” Borneman bevestigt dit. “Sterker nog, het is wetenschappelijk aangetoond dat patiënten met een vaste arts langer en gezonder leven en ook betere zorg krijgen.”

Tekort nu al merkbaar
Het tekort is volgens de LHV nu al zichtbaar maar neemt verder toe. Daardoor zullen er binnen vijf jaar in grote delen van Nederland tekorten zijn en kunnen we de huisartsenzorg niet meer voor iedereen garanderen”, aldus Borneman. “Er komen wel huisartsen bij, maar niet genoeg om te voldoen aan de toenemende vraag aan zorg.”

Werkende partner
Vroeger was de man vaak de huisarts en werkte zijn vrouw als ondersteuner in de praktijk. Nu is het merendeel van de huisartsen vrouw en is er – ook als de huisarts een man is – meestal een partner die zelf ook een carrière heeft. Die wil niet zomaar naar een afgelegener gebied kan verhuizen.Het NIVEL-onderzoek bevestigt dat de weerstand van partners een belangrijke rol speelt bij de keuze om niet te verhuizen. En er is nog een reden voor het dreigende tekort: huisartsen werken steeds vaker parttime.

Oplossen
Borneman wil dat er snel een oplossing komt. “Er is niet alleen een tekort aan huisartsen. De zorgvraag is ook eens toegenomen. Doordat we langer zelfstandig wonen moet de huisarts ingewikkeldere behandelingen uitvoeren dan vroeger. Dat maakt het probleem nog groter. Er moet nu ingegrepen worden. We moeten meer huisartsen opleiden, ze goed voorbereiden op het werk als zelfstandig huisarts. En we moeten zorgen dat een partner ook werk in de regio kan vinden. Doen we dat niet, dan kunnen we de huisartsenzorg niet meer voor iedereen garanderen.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *