Een grijns of een zachte glimlach. Misschien een optrekkende wenkbrauw, terwijl de schouder ietwat naar beneden wordt getrokken. Lichaamstaal; ó zo belangrijk bij communicatie tussen mensen. Maar onzichtbaar voor een blinde. Zoals Simon Dogger.
De 40-jarige ontwerper studeerde onlangs af aan de Design Academy Eindhoven met de ‘emotie-fluisteraar’ en die is te zien tijdens de komende eindexamententoonstelling. Het is een apparaat dat beelden, via een cameraatje in een bril, omzet in trillingen die de gebruiker voelt in een schijfje in zijn hand. Dogger maakte al een versie van de emotiefluisteraar en is nu in samenwerking met de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit bezig met verbeteringen. Zo wil hij een speciaal hoesje ontwikkelen met vijf inkepingen, die direct om je smartphone past. “Ik hoop dat het de communicatie van blinden rijker zal maken”, zegt hij.
Gezichtsherkenning
De emotiefluisteraar is gebaseerd op gezichtsherkenning. Dogger bouwde voor zijn studie aan de Design Academie in Eindhoven de software, een app en een bril. Zolang hij zijn telefoon in zijn hand heeft, voelt hij door middel van trilsignalen of je hem aankijkt, blij of boos bent of hem in de maling neemt. De bril registreert een opgetrokken wenkbrauw, een bedachtzaam lachje, een uitdagende blik. Dat doet hij door met de ingebouwde camera foto’s te nemen van je gesprekspartner. Die stuurt hij door naar een emotion-recognition-app. Die analyseert de emotie en stuurt een bijbehorend trilsignaal naar het zilverkleurige apparaatje in je hand. Zo kan een blind persoon voelen of je lacht.
Dit bericht heeft 0 reacties