Een krappe meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie: 38 senatoren stemden voor en 36 tegen.
Met de donorwet van het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wordt het bestaande beslissysteem voor donorregistratie gewijzigd. Iedere Nederlander wordt vanaf het achttiende levensjaar aangeschreven met een donorformulier. Bij geen reactie wordt degene geregistreerd als persoon die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. De betrokkene ontvangt hiervan een bevestiging. Het is te allen tijde mogelijk de registratie te wijzigen.
Vier keuzes
In het nieuwe systeem van actieve donorregistratie kan iemand dezelfde vier keuzes vastleggen als in het huidige toestemmingssysteem: ik geef toestemming, ik geef geen toestemming, mijn nabestaanden beslissen, of een specifiek persoon beslist. Ook in het nieuwe systeem is registratie niet verplicht.
Het doel van de donorwet is om mensen te stimuleren actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie. Nabestaanden en medische professionals worden daardoor ontlast. De nabestaanden houden wel een belangrijke stem, ook in de huidige situatie telt hun mening zwaar voor artsen.
Juli 2020
Het nieuwe systeem van actieve donorregistratie wordt niet direct van kracht. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat dat per 1 juli 2020 mogelijk moet zijn. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Het ministerie heeft alvast een website gelanceerd, met onder meer uitleg over de inhoud van de nieuwe wet en hoe deze precies zal werken.
Lees hier meer informatie over de nieuwe donorregistratie.
Dit bericht heeft 0 reacties