Dossierkast

Een vijfde patiënten niet bekend met inzagerecht medisch dossier

Een vijfde van de Nederlanders is niet bekend met het wettelijk recht op inzage in het eigen medisch dossier. Er moet betere voorlichting komen over dit recht, met name gericht op doelgroepen met een lager opleidingsniveau, concludeert het NIVEL in een onderzoek naar het opvragen van het medisch dossier door patiënten. Minister Bruno Bruins (Medische zorg) heeft de Tweede Kamer middels een brief op de hoogte gesteld van de resultaten van het NIVEL-onderzoek. Volgens de minister is de grote verbeterslag het direct online toegankelijk maken van het dossier voor patiënten.

Het ministerie van VWS liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van meldacties en steekproeven in 2016 van de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond. Het beeld dat hieruit naar voren kwam, was een gebrekkige dossiervoering en zorgaanbieders die verzoeken van patiënten om een afschrift of inzage in het medisch dossier weigeren. Het NIVEL-onderzoek laat een positiever beeld zien, constateert de minister. In 89 procent van de gevallen lukt het opvragen of inzien van het medisch dossier zonder problemen, zo blijkt uit het onderzoek. Bij de patiënten die geen inzage in het dossier kregen, was meestal een goede reden aan te wijzen waarom dit niet mogelijk was.

Recht op inzage
Opvallend is dat ongeveer 20 procent van de patiënten niet bekend is met het recht op inzage in of een kopie van het medisch dossier. Een hoog percentage, vindt de minister. Volgens de onderzoekers speelt het opleidingsniveau hierbij een rol. Van de hoogopgeleiden is 86 procent bekend met dit inzagerecht, ten opzichte van 66 procent van de mensen met een lager opleidingsniveau. Volgens het NIVEL is betere voorlichting over het inzagerecht wenselijk, met specifieke aandacht voor doelgroepen met een lager opleidingsniveau.

Toegankelijk maken
De grote verbeterslag is volgens de minister het direct online toegankelijk maken van het dossier voor patiënten. “Een groot deel van de aangekaarte problemen rondom de inzage kan hiermee opgelost worden”, schrijft Bruins. “In mijn beleid streef ik naar een toekomst waarin het normaal wordt dat mensen zelf in hun persoonlijke gezondheidsomgeving hun medische en leefstijlgegevens verzamelen die nu nog versnipperd bij verschillende zorgprofessionals liggen.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *