E-health is niet dé oplossing voor chronisch zieken, maar kan de zorg van morgen wel verbeteren. Dat zegt Esther Talboom-Kamp die onlangs promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). E-health is vooral nuttig om patiënten gereedschappen te geven om zelf de regie te houden en te informeren over hun gezondheid en ziekte. Dat meldt LUMC.
“De kwaliteit van zorg is hoog, maar er zullen de komende jaren veel meer chronische patiënten bijkomen”, zegt Talboom-Kamp. E-health als aanvulling op de bestaande zorg is nodig om deze uitdaging het hoofd te bieden. “Patiënten krijgen dan meer regie over hun gezondheid, bijvoorbeeld als het gaat om leefstijl of medicijngebruik. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn hun gedrag te veranderen.”
Kijken naar effecten
Voor haar promotieonderzoek onderzocht Talboom-Kamp e-health-toepassingen voor twee groepen patiënten. Bij COPD-patienten keek ze naar het effect van verschillende manieren van het aanbieden van e-health in huisartspraktijken. “Patiënten die het kregen voorgeschreven als een soort medicijn en daar vele begeleiding bij kregen, maakten er het meeste gebruik van. Ook het intensief trainen van huisarts en praktijkondersteuner in het begeleiden van patiënten, leidde tot meer gebruik.”
Talboom-Kamp onderzocht ook het effect van e-health op patiënten die antistolling gebruiken. Ze vergeleek hierbij de reguliere zorg met zelfmanagement, waarbij de patiënten met zelfmanagement hun bloedwaarden zelf prikten en hun medicijngebruik zelf aanpasten middels een e-health-applicatie. Mensen konden zelf kiezen of ze e-health wilden. De groep die zelf voor e-health koos, bleek gemotiveerder en haalde evenveel resultaat uit zelfmanagement als de zorg van de trombosedienst. De meest efficiënte werkwijze binnen deze groep is e-health in combinatie met e-learning.
Dit bericht heeft 0 reacties