Skip to content
Martijn Niehuis

Duizenden reacties na NPO-item gehandicapten

Radio 2-dj Wouter van der Goes is de afgelopen twee dagen overspoeld met reacties naar aanleiding van een gesprek over het gebrek aan gehandicapten in de media.Het gesprek vond woensdagavond plaats naar aanleiding van een oproep van NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis, die geboren is met cerebrale parese (hersenverlamming).

Nijhuis verbaasde zich erover dat er niet meer mensen met een fysieke handicap in de media werken. Hij deed dit nadat hij had gelezen dat tien procent van alle Nederlanders een fysieke handicap heeft. “Er zijn 1,7 miljoen mensen die zichzelf niet terugzien in de media”, stelde Nijhuis. “Als je wilt dat die blijven kijken en luisteren, dan moet je ze laten meedoen.” Hij verwijst onder meer naar de BBC, die actief zoekt naar gehandicapten die in de media kunnen en willen werken.

Snaar geraakt
Van der Goes las het betoog en sprak in de uitzending met Nijhuis. “We hebben met dat gesprek echt een snaar geraakt”, stelt de Radio 2-dj. “Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad: per Twitter, sms en e-mail. Ik werd er vanochtend letterlijk bij de bakker op aangesproken. Duizenden mensen die laten weten dat zij dit herkennen en dat zij willen dat er iets verandert.”

Niet zeuren
Het NPO-icoon vindt het goed dat Nijhuis het probleem constructief aanpakt. “Niet-gehandicapten snappen niet hoe groot de frustratie is en hoe gemakkelijk het op te lossen is”, legt Van der Goes uit. “Zeuren heeft geen zin. Het is beter het recht in eigen hand te nemen en te tonen waar gehandicapten voor staan en wat ze kunnen.” De dj is inmiddels in overleg met zijn omroep KRO-NCRV om het onderwerp breder onder de aandacht te krijgen. Zo gaat het netwerk No Limits, dat jongeren met een beperking helpt om de eerste stappen in de mediawereld te zetten, actiever werk maken van deze specifieke groep. Ook hoopt Van der Goes dat de NPO en de politiek reageren op de oproep van Nijhuis.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik ben het er volledig mee eens , ik maak al jaren mijn eigen radio programma en werd uitgelachen bij andere internetstations en begon zelf een eigen station en omdat muziek mijn passie is en mijn hobby ben ik in 2017 er mee begonnen en het gaat gewoon goed en heb een semi professionele studio al heb ik maar een beperkt budget maar ben blij met wat ik heb bereikt en waarom zou ik geen radioshow kunnen maken op een grote zender ? omdat ik in een rolstoel zit ? hoor je dat of zie je dit? Nee dus ik snap niet waarom gehandicapte deejays geen kans krijgen ook al heb je een goede stem en een hele brede muziekkennis, gehandicapten zijn nu gewoon bestempeld met Gehandicapt , kan niets meer , kost alleen maar geld en het liefst zouden ze die groep op ene schip zetten en op de oceaan de stop er uit willen trekken terwijl vele gehandicapten gewoon echt willen en kunnen werken maar gewoon weg gezet worden als NIETS MEER WAARD ongeacht je genoten opleidingen en diploma’s , dat doet er niet toe want je zit in een rolstoel of je hebt een beperking, ik walg gewoon van dit soort inzichten en zou zeggen ga zelfs is een maand in een rolstoel zitten en je overal mee laten helpen of beter gezegd ik gebruik maar weinig hulp alleen wat noodzakelijk is maar voor de rest doe en kan veel zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief