Nederlandse werkgevers hebben moeite om voldoende mensen te vinden. Met name binnen de ICT zorgt dit voor problemen. In hun zoektocht naar personeel zien werkgevers echter een belangrijke groep over het hoofd: dove en slechthorende jongeren.
Dove en slechthorende jongeren hebben geluk als ze al worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Werkgevers zijn bang dat de communicatie met een dove medewerker te veel energie kost of voor miscommunicatie zorgt. Ook de angst voor extra kosten speelt een rol. Toch blijkt bijna iedere werkgever die actief deelneemt aan de emancipatie van doven en slechthorenden tevreden. Dit is tenminste de feedback die ze ontvangen bij Grow2Work, de landelijke organisatie die zich inzet voor arbeidsparticipatie van deze groep.
Half oor.
Nienke Oosting, coördinator bij Grow2Work, vertelt in het FD: ‘Vaak zijn een aantal aanpassingen nodig voor een dove of slechthorende collega. Je kunt dan denken aan een speciale headset voor het bellen met een mobiele telefoon. Of een trilapparaatje dat mensen op een bouwplaats dragen om elkaars aandacht te trekken. Soms moet worden nagedacht over een ruimte waar in stilte kan worden gebeld of is incidenteel een tolk voor een aantal uren per week vereist. Daar staat tegenover dat het UWV bijdraagt in de kosten. De belangrijkste aanpassing kost echter niets: er een gewoonte van maken je slechthorende werknemer aan te kijken en duidelijk te spreken. Een slechthorende zal niet snel met een half oor naar je zitten luisteren en ondertussen zijn mobiel checken.’
Meld je aan!
Sta jij ook te springen om aan je droombaan te beginnen? Maar weet je nog niet helemaal hoe je daar komt? Of loop je vast met solliciteren en weet je even niet meer waar je nou echt gelukkig van wordt? Meld je dan aan bij PY2W, zodat zij samen met jou kunnen kijken hoe jij stap voor stap dichterbij je ideale baan kunt komen. Stuur een mail naar Nienke Oosting: nienke.oosting@grow2work.nl.
Dit bericht heeft 0 reacties