Chasse Cinema presenteer woensdag 7 februari om 19.20 uur de film Doof Kind. Voor mensen met hoorproblemen is er op verzoek van Breda-Gelijk, het platform voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers, een schrijftolk aanwezig.
Filmmaker en vader Alex de Ronde schetst met Doof Kind een liefdevol en ontroerend portret van zijn zoon, de aanstekelijke dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd.
Beroep
Tijdens en na zijn studententijd zien we Tobias feestend en rond de wereld reizend met zijn vrienden. Later leert hij als docent Nederlandse Gebarentaal horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Hij heeft van zijn handicap als het ware zijn beroep gemaakt. Zijn onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen en voordelen van een gehandicaptenstatus.
In gesprek
Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017. Doof Kind komt 1 maart uit in de bioscoop, maar op woensdag 7 februari is de indrukwekkende documentaire al een keer in Chassé Cinema. Dit in aanwezigheid van Tobias zelf en zijn vader en regisseur Alex de Ronde. Zij gaan in gesprek met filmrecensent Gerlinda Heijwegen. Tobias heeft zelf een doventolk bij zich maar voor het publiek komt er dus een schrijftolk.
Schrijftolk
Een schrijftolk is een tolk die alles typt wat er gezegd wordt (in tegenstelling tot gebarentolken, die alles in gebarentaal omzetten). Buiten het gesproken gedeelte geeft de schrijftolk ook informatie weer zoals lachen, nuances in de stem, stemverheffingen en belangrijke omgevingsgeluiden zolang het gesprek hiertoe de mogelijkheid laat. Een schrijftolk is er voor alle mensen. Hij of zij wordt veel ingeschakeld voor plots- en laatdoven, doven die de gebarentaal niet machtig zijn, voor mensen met een auditief-visuele beperking, mensen met een andere handicap zoals autisme en voor mensen die sterk visueel ingesteld zijn.
Dit bericht heeft 0 reacties