Skip to content
Poster Doof Kind

‘Doof Kind’ op televisie

Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders hoorden wdat hij doof geboren was. Automatisch begonnen ze hun verwachtingen bij te stellen. Een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan.

In de film ‘Doof Kind’ kijkt vader Alex de Ronde, samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en zijn horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind. Op de keuzes die hij als vader heeft gemaakt. Dit doet hij aan de hand van jeugdfoto’s, homemovies en openhartige gesprekken.

Rijke cultuur
De film laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet de horende en de dovenwereld slim met elkaar te verbinden. Hij is docent Nederlandse Gebarentaal en maakt horende studenten bekend met zijn taal en cultuur. Allerlei vragen komen in de film aan de orde. Zo gaat de documentaire in op de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de rest van het gezin. Maar het gaat ook over de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Doof Kind was de winnaar van de IDFA-publieksprijs in 2017. De documentaire is vanavond om 20.30 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO2.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief