Skip to content
Mantelzorger

Doe gewoon en negeer me niet’

“Ik zie er niet uit als iemand met alzheimer”, zegt de 49-jarige Christa Reinhoudt. “Soms denken mensen dat ik ze voor de gek houd als ik het vertel. Of ze schrikken zo erg dat ze stoppen tegen me te praten.”

Het verhaal van Reinhoudt staat niet op zichzelf. Uit een meting onder mantelzorgers blijkt dat mensen met dementie op onbegrip stuiten bij bedrijven en organisaties. Het minste begrip ervaren mensen met dementie volgens de meting bij telefonische klantenservices; ook bij gemeentehuizen, banken, bij de politie en in de beveiliging gaat het vaak mis. Het gaat juist wel goed bij kappers, pedicures, tandartsen en thuiszorgers. “We kunnen ons voorstellen dat dit mede komt doordat mensen daar vaker komen en al langere tijd een band hebben opgebouwd”, zegt Monique Schouten van Samen dementievriendelijk.

Signalen leren herkennen.
Om aandacht te vragen voor een goede omgang met mensen met dementie start nu de campagne Dementievriendelijk in je werk. “We denken allemaal dat dementie staat voor vergeetachtigheid, maar er zijn zoveel meer signalen”, legt Schouten uit. “Bijvoorbeeld problemen met taal, niet meer kunnen ordenen en veranderend gedrag. Mensen met dementie kunnen soms ineens heel boos worden.”

Meer weten: Klik hier

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief