De Zonnebloem is jarig! De vrijwilligersorganisatie bestaat dit jaar 70 jaar.
Stichting de Zonnebloem werd op 17 januari 1949 opgericht. Het idee kwam van radiomaker Alex van Wayenberg. Op Radio Herrijzend Nederland presenteerde hij een radioprogramma speciaal voor zieken en gehandicapten. Hij noemde het programma Radioziekenbezoek de Zonnebloem. Hij koos voor de zonnebloem omdat die zich altijd naar de zon richt.
Eerste vakantie
Begin jaren 50 werd het eerste werkcentrum in Utrecht geopend en worden gestart met geldinzamelen. In 1962 wordt de eerste vakantie georganiseerd. Men wil zieken uit hun dagelijkse sleur halen en de vaste verzorgers even wat lucht te geven.
Overal vrijwilligers
Namens de Zonnebloem zijn er nu 38.000 vrijwilligers actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad in Nederland. Jaarlijks maken 112.000 mensen gebruik van de diensten van de stichting. En ook in 2019 is het doel nog steeds hetzelfde: mensen aangesloten houden bij de maatschappij.
Met de tijd mee
Hoewel veel van de mensen die meegaan met de uitjes ouder zijn, gaan de activiteiten van De Zonnebloem met hun tijd mee. Naast de uitstapjes in groepen is nu een Zonnebloemauto te huur. In deze auto kan een rolstoel vervoerd worden en kan iemand verder zelfstandig op reis.
Adviezen
Daarnaast geeft de stichting die nu in Breda haar kantoor heeft, ook adviezen. Zo adviseren zij vrijetijdslocaties als de Efteling, Madurodam en diverse musea over hun toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.
Jubileumjaar
Het hele jaar viert de Zonnebloem feest. Ze start met de Week van het Bezoekwerk van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 januari 2019. In het voorjaar volgen de 70 zorgeloze Zonnebloemdagen. In september staat het vakantieschip van de Zonnebloem in de belangstelling tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De vereniging sluit het jubileumjaar af op de Nationale Vrijwilligersdag in december.
Meer weten?
Wilt u aan de slag als vrijwilliger of weten wat de Zonnebloem voor u kan betekenen? Kijk dan op hun website.
Dit bericht heeft 0 reacties