Thuiszorg

CrVB: Iedereen vast aantal uren zorg

Veel Nederlanders die hulp in de huishouding krijgen vanuit de gemeente, kunnen binnenkort een bezoekje van de verantwoordelijke ambtenaar verwachten.

De Centrale Raad van Beroep (CrVB) heeft geoordeeld dat iedereen die deze vorm van zorg ontvangt moet kunnen rekenen op een vast aantal uren. Dit is nu vaak niet het geval en daarom moeten gemeenten, zorgaanbieders én cliënten met elkaar om tafel.

Een schoon en leefbaar huis.
De Centrale Raad van Beroep, de hoogste beroepsrechter op het gebied van dit soort zaken, oordeelt hierover nadat een inwoner van Steenbergen een zaak heeft aangespannen. Deze persoon lijdt aan COPD en astma, maar moest genoegen nemen met een minimaal aantal uren huishoudelijke ondersteuning. Niet zo gek, want de gemeente heeft geen vast aantal schoonmaakuren opgelegd aan de zorgaanbieder. Die mag dit zelf bepalen, in samenspraak met de cliënt. De enige eis vanuit de gemeente is dat het huis ‘schoon en leefbaar’ moet zijn, maar wat ‘schoon en leefbaar’ is, is natuurlijk discutabel. Daardoor krijgen veel mensen structureel minder hulp dan zij eigenlijk nodig hebben.

Met elkaar om tafel.
De uitspraak van De Centrale Raad van Beroep maakt een einde aan dit soort taferelen en verplicht gemeenten om weer een vast aantal uren af te spreken met de ontvangers van de zorg en de zorgaanbieders. Het gaat naar schatting om één derde van de 380 gemeenten die hierdoor hun beleid moeten aanpassen. “Zij zullen opnieuw om de tafel moeten met zowel cliënten als zorgaanbieders. Dat gaat ze ongetwijfeld veel tijd en geld kosten. Het totaalbedrag van de huishoudelijke hulp zal, als een concreet aantal uren wordt vastgelegd, waarschijnlijk een stuk hoger uitkomen”, aldus jurist Kevin Wevers, die voor de COPD-en astmapatiënt uit Steenbergen de zaak heeft gewonnen bij de CrVB.

Bewuste keus Breda.
Breda is een van de 380 gemeenten die werken volgens de nu gelaakte methode. Wethouder Miriam Haagh van Breda zegt dat de gemeente juist bewust heeft gekozen voor financiering op resultaat. ,,Wij vinden dat  verstandiger en effectiever dan uurtje factuurtje. Het maatwerk geeft daardoor zowel de gemeente als de cliënt zekerheid. De cliënt kan ongeacht de tijd rekenen op een schoon en leefbaar huis.”
De wethouder zegt ervan overtuigd te zijn dat de gemeente de doelen in de persoonlijke plannen voldoende concreet heeft beschreven. Die beschrijving was voor de rechtbank het zwakke punt in de uitspraak over Steenbergen. ,,Onze juristen gaan nu bekijken of naar aanleiding van deze uitspraak de manier waarop wij onze besluiten motiveren eventueel moet worden aangepast.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *