Skip to content
Foto Van Grote Kerk Breda Met Huizen Op De Voorgrond.

Breda ontvangt prijs voor toegankelijke binnenstad

Breda heeft vandaag de Broeder Tuck Award 2017 ontvangen op het Nationaal Congres ‘Gelijk=Gelijk’. Het is de eerste keer dat deze toegankelijkheidsprijs werd uitgereikt.

Volgens de organisatie van het congres is Breda een voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers, horeca, hotels, zorgaanbieders, ervaringsdeskundigen en de gemeente Breda op het gebied van toegankelijkheid voor gehandicapten. De prijs werd woensdagmiddag in de Jaarbeurs Utrecht in ontvangst genomen door Wilbert Willems, voorzitter van het Platform Breda en door Miriam Haagh, wethouder Zorg en Welzijn.

Mooie erkenning
“Deze bijzondere prijs betekent een mooie erkenning voor de verbindingen die we in Breda gelegd hebben”, zegt Willems. Juist die verbindingen zijn de kracht van de Bredase aanpak, volgens Miriam Haagh: “De lijnen in Breda zijn kort. En alle relevante partijen zijn aangehaakt. Maar we zijn er natuurlijk nog niet.”, geeft ze eerlijk toe.
De Broeder Tuck Award is een eerbetoon aan Jeroen Zwart, ook wel Broeder Tuck, van het actiecomité ‘Terug naar de Bossen’. Zwart heeft als ervaringsdeskundige en voorvechter veel betekend in het gesprek rondom toegankelijkheid in Nederland. Zwart is ernstig ziek en heeft naar verwachting niet lang meer te leven.

Toegankelijkheidsfonds
Om de toegankelijkheid van Breda nog verder te bevorderen is er een toegankelijkheidsfonds in het leven geroepen in Breda. Het fonds moet gezien worden als een impuls voor eigenaren of exploitanten om de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking, te vergroten. Het is bedoeld voor het verrichten van aanpassingen aan niet gemeentelijke gebouwen met een publieke functie en de directe omgeving. Om hiervoor in aanmerking te komen kunnen ondernemers/exploitanten een uitgebreide toegankelijkheidscheck of schouw laten uitvoeren. Op basis van deze schouw kan een bouwkundig advies worden gegeven voor de noodzakelijke aanpassingen en een aanvraag ingediend worden bij het toegankelijkheidsfonds.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief