Skip to content
Foto Van Grote Kerk Breda Met Huizen Op De Voorgrond.

Breda-Gelijk 20 jaar

BREDA – Op 3 december vierde Breda-Gelijk haar 20e verjaardag gevierd. Het platform werd opgericht door de inmiddels overleden Chris van Faassen onder de naam Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG).

Balonnen en slingers in de grote benedenzaal van De Teruggave aan de Gasthuisvelden gaven aan dat het feest was. Hoewel er op dezelfde dag landelijk bekend werd gemaakt dat het nog niet goed gaat met mensen met een beperking in Nederland. Maar in Breda was er wel het een en ander gebeurd in al die jaren dus feest. Er werd terug gekeken en samen met wethouder Miriam Haagh stilgestaan bij de toekomst van Breda-Gelijk.

Acces City Award

Breda won bijvoorbeeld recent nog de Access City Award voor toegankelijke stad: ,,Daar is de laatste jaren echt veel aandacht voor. Dat zegt nog niet dat ieder café of iedere winkel goed toegankelijk is. Dat kun je ook niet verwachten. Maar daar is nog wel een slag te winnen.”  Aldus voorzitter Stef van der Weerd. ,,Toegankelijkheid is niet automatisch in de bouwregels opgenomen. Anders dan in Amerika waar in winkelcentra standaard faciliteiten aanwezig zijn. Als op de Grote Markt een van de ondernemers mede namens de collega’s zorgt voor een rolstoelvriendelijk toilet, zou dat toch mooi zijn. Dat hoeft niet altijd in regels gevat te worden, dat is gewoon een kwestie van afspraken maken.”

Veel wensen

Hij vervolgt: ,,Er is nog veel te wensen: openbare toiletten, fysieke toegankelijkheid, bestrating.” Breda Gelijk doet zelf scans, benadert de middenstand, zet eigen ervaringsdeskundigen in en werkt met een budget. De gemeente maakt dat mogelijk: ,,Breda loopt daarin voorop. Binnenkort gaan er op het stadskantoor ervaringsdeskundigen van ons aan de slag als een soort bijzondere ambtenaar. Dat zie je nergens zo in Nederland.”

Evenementen
Wat de toegankelijkheid van evenementen betreft: ,,Regel dat in de vergunning. Want het is nu nog te vrijblijvend. Afgelopen carnaval werd nog een aangepasttoilet neergezet bij de Bruine Pij op het Kerkplein. Als gebaar. Daar is toen door veel rolstoelers gebruik van gemaakt.”
Als het om toegankelijkheid gaat: ,,Ik geef Breda als score een zeven, ik vind dat wel een mooi getal. Het draagvlak is er, zeker bij dit college en de gemeenteraad. Er wordt budget vrijgemaakt, dat helpt ons enorm. Uiteindelijk gaat het om bewustzijn, dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn en mee doen.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief