Skip to content
Rolstoeler Met Dame

Breda doet mee aan wedstrijd ‘Meest toegankelijke gemeente’

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Met de verkiezing willen de initiatiefnemers gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking. Breda-Gelijk, wil de Baroniestad ook nomineren voor de prijs, aldus bestuurslid Marcel Brands.

Voor de verkiezing kunnen de deelnemers hun gemeente beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl Ze maken kans op een toegankelijk dagje uit Beoordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat hierna een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt.

Verdiepend onderzoek
De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt. Volgens Breda-Gelijk zijn de eerste stappen op weg nar een goede toegankelijkheid in Breda gezet. Het gemeentebestuur heeft 450.000 euro beschikbaar gesteld om de toegankelijkheid in Breda op korte termijn te verbeteren. Van dat geld worden er nu ruim duizend quickscans en schouwen uitgevoerd in de binnenstad en in het buitengebied. Horeca, winkels, medische praktijken, campings, noem het maar op. Ondernemers kunnen een beroep doen op het door ons platform ingestelde en door de gemeente gefinancierde fonds. Het geld van de gemeente wordt aangevuld met middelen uit het Toeristisch Fonds, het Ondernemersfonds en andere partners.

Vijf prioriteiten
Breda-Gelijk heeft samen met Breda voor Iedereen bij de gemeente Breda een lijst met vijf prioriteiten neergelegd als het gaat om de toegankelijkheid van de stad: openbare toiletten, aanpak Molenstraat, routegeleiding en bestrating in het centrum.
De openbare (invaliden)toiletten zouden op strategische punten moeten worden gerealiseerd, bijvoorbeeld op de Grote Markt (Stadserf) en op het Van Coothplein. De aanpak van de Molenstraat zal moeten worden betrokken bij een bredere aanpak van de inrichting van de binnenstad maar is wel urgent. Er moet een betere routebegeleid voor blinden en slechtzienden komen in het stadscentrum en natuurlijk aandacht voor trottoir op- en afritten. En de bestrating in het centrum moet worden nagelopen op oneffenheden. Om een en ander te realiseren is volgens de beide organisaties uiteindelijk één miljoen euro nodig om verbeteringen door te voeren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief