Skip to content
Braille Lezen

Een braillestandaard voor Nederlands taalgebied

Gisteren kwamen in Brussel 19 organisaties uit Vlaanderen en Nederland bij elkaar voor de ondertekening van het convenant ‘Braille Autoriteit voor de Nederlandse taal’.

Hiermee is de oprichting van de Braille Autoriteit een feit. In de Braille Autoriteit werken Nederlandse en Vlaamse niet-commerciële instellingen samen om effectieve, breed gedragen standaarden te creëren voor brailleschrift voor het hele Nederlandse taalgebied. Het huidige brailleschrift in Nederland en Vlaanderen is gebaseerd op een standaard uit 1996. “Sindsdien is onze dynamische taal flink veranderd,” aldus projectleider Markoen Meijerink. “Het gebruik van het apenstaartje-teken is daarvan een sprekend voorbeeld.

Wensen moderne tijd
De oude standaard kwam niet voldoende tegemoet aan de wensen van de moderne tijd. Braille moet meebewegen met de ontwikkeling van de taal.”
Tot op heden was er geen instituut dat bepaalde hoe hiermee om te gaan. Braille was van iedereen en niemand tegelijk. Daaraan is met de oprichting van de Braille Autoriteit een einde gekomen. Meijerink: “Door standaarden te ontwikkelen komt er een einde aan verschillende notaties en codes in het brailleschrift. Het is baanbrekend dat het convenant door maar liefst 19 verschillende organisaties uit de branche voor mensen met een visuele beperking is ondertekend. Zowel scholen als bibliotheken, belangenvereniging en producenten waarborgen hiermee een eenduidige standaard.”

Onafhankelijke autoriteit
Voor de Nederlandse taal en letteren bestaat gemeenschappelijk beleid, dat sinds 1980 is ondergebracht bij de Taalunie. Het is logisch dat de Braille Autoriteit ook wordt ondergebracht bij de Taalunie. Naast het vastleggen van een standaard voor het brailleschrift, houdt de Braille Autoriteit zich bezig met het uitbrengen van een braillekeurmerk met een bijbehorende kwaliteitsmonitor, het delen van kennis over het brailleschrift en het waarborgen van de betrokkenheid van de braillegebruikers. De Braille Autoriteit voert haar werkzaamheden hierbij onafhankelijk van producenten en hulpmiddelenleveranciers uit.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief