Je kind voorlezen is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Maar voor blinde of slechtziende ouders is dit vaak niet weggelegd. Dankzij de uitvinding van Angelien van Zeijl uit Naaldwijk kan dit nu wel. Zij zet de tekst van bestaande prentenboeken om in brailletekst. Voor haar werk ontving ze op Wereld Braille Dag, de Braillepluim.
Van Zeijl raakt de afgelopen jaren door een oogaandoening haar gezichtsvermogen grotendeels kwijt. Hierna leerde ze braille lezen. Ook ontdekt ze dat veel blinden en slechtzienden weinig mogelijkheden hebben om voor te lezen. De voormalig schooljuf wilde daar iets aan doen.
Samenleesmomentje
Thuis in haar werkkamer start ze met het project HetSamenleesMomentje. De tekst van een bestaand kinderboek wordt via een apparaat enorm vergroot op een scherm geprojecteerd. Van Zeijl kan die tekst lezen en zet die met een brailletypemachine op papier in braille. Met een kopie van de originele voorpagina op de voorzijde, kan een blinde of slechtziende ouder thuis aan de slag.
Tekeningen
Het idee is eigenlijk simpel. De blinde voorlezer leest de tekst uit het brailleboek en het kind kijkt in zijn eigen prentenboek. Door kleine braille aanwijzingen op het prentenboek, kan de ouder controleren of het kind op de goede pagina zit. Ook bevat de brailleversie omschrijvingen van de tekeningen, zodat daarover gesproken kan worden. Van Zeijl wil elke maand van twee prentenboeken een brailleversie maken. Boeken zijn online te bestellen via HetSamenLeesMomentje.nl.
Dit bericht heeft 0 reacties