Skip to content
Blindenleesregel

Blinden en doven nog steeds last van ontoegankelijke zorgwebsites

Blinden, slechtzienden en doven ervaren nog steeds veel problemen bij het bezoeken van websites van zorginstellingen. Dat meldt NOS.
 
Vorig jaar ging het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in. Een belangrijke verandering in de wetgeving is fysieke en digitale toegankelijkheid. Stichting Accessibility deed onderzoek naar de toegankelijkheid van websites voor blinden, slechtzienden en doven. Veel ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen lijken niet eens op hoogte te zijn van hun verplichtingen.

Speciale software
Er is schermleessoftware beschikbaar voor mensen met visuele beperkingen en doven zouden bij ieder filmpje ondertiteling moeten krijgen, maar in de praktijk kunnen ze op veel websites niets horen of lezen. Van de 62 onderzochte websites van onder meer ziekenhuizen en huisartsen, stuitte de Stichting op bijna allemaal op problemen. Schermleessoftware werkt niet door slecht gebouwde websites, maar vaker nog is voor slechtzienden de tekst niet goed te onderscheiden van de achtergrond. Doven die ondertiteling nodig hebben bij filmpjes over medicijngebruik, krijgen dat in 75 procent van de gevallen niet.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) werken ziekenhuizen aan het toegankelijker maken van hun websites.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief