Skip to content
Minister Koolmees

Bezuinigingen WIA van tafel.

Het Kabinet gaat niet bezuinigen op de arbeidsongeschiktheidswet, de WIA. Wel gaan werkgevers en werknemers proberen om zieke werknemers sneller aan het werk te krijgen. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanmorgen afgesproken met de werkgevers.

In het regeerakkoord waren plannen gezet over de WIA en de loondoorbetaling. Mensen zouden sneller weer moeten gaan werken. Ook wilde men ervoor zorgen dat kleine ondernemers minder kwijt zijn aan de ziektewet en de arbeidsongeschiktheidswet. Maar de werkgevers en werknemers vonden de plannen van de regering niet goed. Daarom mocht minister Koolmees van de Tweede Kamer zoeken naar andere mogelijkheden.

Geen aanscherping schattingbesluit
In de laatste week voor de kerstvakantie heeft Koolmees afspraken gemaakt met de werkgevers over de loonbetaling. En met werknemers over de WIA. Er wordt niet strenger gekeken hoe arbeidsongeschikt iemand is. Ook het bedrag dat wordt betaald aan arbeidsongeschikten verandert niet.  Er komt wel een werkgroep die gaat kijken hoe mensen met een arbeidshandicap weer aan het werk zouden kunnen. Hierbij gaat men wel kijken naar hoe arbeidsongeschikt iemand is. “Het is belangrijk dat we allemaal gaan proberen mensen aan het werk te houden” zei de minister hierover.

Gehandhaafd
Een deel van de regeringsplannen rondom arbeidsongeschiktheid blijft wel staan. Zo wordt iemand met een WIA-uitkering vijf jaar lang niet opnieuw beoordeeld als hij gaat werken. Ook wordt er een experiment gestart met scholing van arbeidsongeschikten. En er komt extra geld bij voor persoonlijke ondersteuning van arbeidsongeschikten die weer gaan werken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief