Gistermiddag werd bij vv Noordwijk een clinic ‘Blindenvoetbal’ gegeven. Het blindenvoetbal maakte onderdeel uit van een totaalvoetbaldag, waarop voetballiefhebbers met een visuele beperking – van alle leeftijden – konden kennismaken met voetbalmogelijkheden. Voetbal staat voor verbinden en sportplezier.
Op dit moment is er geen blindenvoetbalaanbod in Nederland. Iets waar Gehandicaptensport Nederland in samenwerking met de KNVB in de toekomst verandering in wil brengen. Daarom organiserden zij een blindenvoetbaltraining om te laten ervaren wat voor aantrekkelijke en uitdagende sport het is. Tussen 12.00 – 14.00 uur konden voetballiefhebbers die blind of slechtziend zijn een clinic volgen.
Bijdrage leveren
Mike Russchen, sportleraar bij Bartiméus in Zeist: ‘Ik was er gisteren bij. Mijn ervaring is dat er zo weinig spelsporten geschikt zijn voor mensen die blind zijn. Hoe gaaf is het als we met elkaar volkssport nummer 1 in NL weer mogelijk kunnen maken voor mensen met een visuele beperking. Daar wil Bartiméus graag een sportieve bijdrage aan leveren! We hebben veel expertise in huis die we graag delen, zodat mensen die blind of slechtziend zijn het leven kunnen leiden dat bij hen past. Daar hoort zeker ook sport en bewegen bij!’
Wat is blindenvoetbal?
Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. Blindenvoetbal (internationaal Football 5-a-side genoemd) wordt gespeeld door een team van vier veldspelers met een visuele beperking en een doelman die wel mag zien. Het spel wordt gespeeld met een bal met belletjes die in het doel van de tegenstander moet verdwijnen. Elk team heeft een coach die de spelers assisteert bij het bepalen van hun positie. Het speelveld is een stuk kleiner dan bij een gewoon voetbalveld en aan de zijkanten is er een boarding waardoor de bal nooit uit kan gaan.
Dit bericht heeft 0 reacties