Skip to content
Asielzoeker Met Handicap

AZC niet goed voor gehandicapte kinderen

De manier waarop gehandicapte kinderen in asielzoekerscentra moeten leven is niet goed.   Dat zegt Defence for Children in een nieuw rapport. Ze krijgen in de centra te veel te maken met stress en lawaai. Ook is het niet schoon genoeg. Daardoor gaat het niet goed met hun gezondheid.

De manier waarop gehandicapte kinderen in de centra moeten leven is in strijd met twee VN-verdragen. Daarom is een asielzoekerscentrum niet de juiste plek voor een kind met een handicap om te wonen.  Ook moeten ze te vaak verhuizen van een opvangcentrum naar asielzoekerscentrum. Dat is te zwaar voor ze. Veel mensen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) doen wel hun best maar dat is niet genoeg. Als het aan Defence for Children krijgen gehandicapte kinderen van asielzoekers dezelfde zorg als Nederlandse kinderen met een handicap.

VN-Kinderrechtenverdrag
Volgens artikel 24 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht op goede gezondheid. Dit geldt onvoldoende voor kinderen met een handicap in asielzoekerscentra. Dat  blijkt uit onderzoek van Defence for Children. Ook de pensioeneerde hoogleraar kindergeneeskunde Tom Heikens vindt dit. Hij vindt het niet goed dat Nederlandse gehandicapte kinderen geholpen worden in goede ziekenhuizen en dat kinderen van asielzoekers met eenzelfde handicap alleen maar in een asielzorgerscentrum mogen wonen,  ook als zij geboren zijn in Nederland.

Speciale AZC
Tom Heikens vindt dat er één azc-locatie moet komen waarin speciale zorg geleverd kan worden aan gehandicapte kinderen en andere asielzoekers met een speciale hulpvraag. Ook Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) hebben daarom in de Tweede Kamer gevraagd. Maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Ook PVV en Forum voor Democratie waren tegen.

Weer vragen
Nu zijn er weer vragen aan de  staatssecretaris van justitie en veiligheid gesteld. Maar staatssecretaris Harbers is het niet met het rapport eens. Zij vindt dat de COA hard genoeg zijn best doet.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief