Skip to content
Annet Bron

ADHD is geen milde stoornis

Gisteren promoveerde Annet Bron aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift, waarin ze de leefstijl van volwassenen met ADHD vanuit verschillende perspectieven belicht om de impact van ADHD op het dagelijkse functioneren te onderzoeken.

Na haar studie onderwijs- en ontwikkelingspsychologie begon Bron in 2010, vanuit haar interesse voor ontwikkelingsstoornissen, als junior onderzoeker bij het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ. Tot 2014 werkte ze daar als promovenda, en deed ze wetenschappelijk onderzoek naar ADHD op volwassen leeftijd. Ze werkte 2,5 jaar als psycholoog op de afdeling ADHD bij volwassenen en sinds januari 2017 op de afdeling Eetstoornissen van PsyQ in Rotterdam Kralingen.

Onder vuur
“ADHD ligt in de maatschappij en media soms behoorlijk onder vuur”, aldus Bron. “Het wordt gezien als een milde stoornis die alleen bij kinderen voorkomt, maar zowel uit mijn onderzoeken als tijdens mijn werk als psycholoog in de klinische praktijk heb ik ondervonden dat ADHD zorgt voor veel beperkingen in het dagelijks leven, ook bij volwassenen.”
Een van de belangrijkste uitkomsten van Brons onderzoek is de samenhang tussen ADHD-kenmerken en chronische depressie. De kans op ADHD is groter naarmate de depressie ernstiger en chronischer is, en gepaard gaat met angstklachten. “Ik hoop met mijn proefschrift meer aandacht te krijgen voor de impact van ADHD bij volwassenen in het dagelijks leven”, zegt Bron, “zodat patiënten meer erkenning krijgen voor de beperkingen die zij ervaren op verschillende terreinen van het leven. ADHD is geen milde stoornis en hiervoor dient meer aandacht te zijn. Daarnaast kan eerdere diagnostiek en behandeling van ADHD mogelijk verergering van depressie en lange termijn gezondheidsproblemen helpen voorkomen.”

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief