Skip to content
Voorzitter Amphia

Actie SP tegen ‘graaiende’ bestuurder Amphia in Breda

De SP in Breda heeft vannacht op diverse plaatsen op en rond het Amphia ziekenhuis posters geplakt met daarop de beeltenis van Olof Suttorp, de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Suttorp wordt daarop neergezet als een graaiende bestuurder die jaarlijks een salaris van 309.000 euro opstrijkt.Suttorp is, zo bleek deze week, met dat salaris de op een na best verdienende zorgbestuurder in Nederland. De redactie van RTL Nieuws onderzocht onder meer jaarverslagen van 2016 waarin de salarissen zijn opgenomen. Vanaf dit jaar moeten veel topbestuurders in de zorg die meer verdienen dan de norm hun salaris afbouwen.

Ministerssalaris
Het maximale bedrag dat een nieuwe bestuurder in de zorg mag verdienen, is gelijk aan het salaris van een minister. In 2016 was het ministerssalaris 179.000 euro. Voor bestuurders van kleinere zorginstellingen zijn er lagere normen. Er zijn in totaal vijf categorieën. De bestuurders van de kleinste zorginstelling mogen maximaal 98.000 euro verdienen. Op dit moment mogen de bestuurders die al voor de ingang van de Wet Normering Topinkomens een contract hadden, nog meer dan de norm verdienen. Pas in 2023 overtreden deze bestuurders de wet als ze dan nog boven de norm zitten.

Fors boven het maximum
Suttorp wil geen uitleg te geven. En ook de ondernemingsraad in het Amphia voelt zich niet geroepen om te reageren op het topsalaris van hun bestuurder. ,,We geven nu geen inhoudelijk commentaar op deze discussie’’, houdt OR-voorzitter Annemie Donckers de boot af. Diezelfde ondernemingsraad tekende vorig jaar nog  – vergeefs – protest aan toen de raad van bestuur onder leiding van Suttorp besloot voortaan parkeergeld te vragen aan de ruim 3.000 medewerkers van het ziekenhuis. Dat was nodig om de kosten voor de grondaankopen voor het nieuwe ziekenhuis te kunnen terugverdienen.
Parkeergeld voor eigen medewerkers om het huishoudboekje van het ziekenhuis op orde te houden en tegelijkertijd een bestuurder met een salaris fors boven de ministersnorm? ,,We snappen dat dit leeft onder de collega’s’’, is alles wat de OR-voorzitter erover kwijt wil.

Niet veel aan de hand
Maar zoveel is er dan ook niet aan de hand, zo wil de woordvoerster van Suttorp doen geloven. Over de hoogte van het salaris van de Amphiabestuurder werden al afspraken gemaakt voordat de ministersnorm van kracht werd. Om toch tegemoet te komen aan dat maximumbedrag wordt zijn salaris  – in vijf jaar tijd afgebouwd. ,,En daarmee voldoen we aan de wettelijke norm.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief