Skip to content

Actie, actie, actie! Awarenessdag Breda maakt ondernemers toegankelijker

Maandag 10 december 2018 werd een hele speciale maandag. Geen ‘Blue Monday’, maar ‘Awareness Monday’.  Somberheid maakt plaats voor een optimistische kijk op een mooiere stad. Na twee jaar lang een Awarenessdag te hebben georganiseerd kozen gemeente, Platform Breda voor Iedereen, Breda Gelijk en Zet dit keer voor een andere insteek. De reden is helder. Op de eerdere bijeenkomsten kwamen veelal de vaste supporters van toegankelijkheid. Ondernemers komen in deze drukke periode hun zaak niet uit. Omdat juist gekozen is voor een strakkere samenwerking met ondernemers in de (binnen-)stad werd het geheel anders, lees creatiever, opgepakt.

Toegankelijkheidsprijs
Toch begon deze 10edecember met een bijeenkomst zoals de jaren ervoor. In Hotel Mastbosch werd ten overstaan van 20 aanwezigen een ‘leerzame lunch’ aangeboden. Mieke Broeders, de Vlaamse expert op het thema toegankelijk ondernemen hield een boeiend betoog. In haar presentatie kwam naar voren dat ‘hospitality’ op de eerste plaats komt, nog voor fysieke aanpassingen. Even daarvoor was de Toegankelijkheidsprijs 2018 uitgereikt. De opvolger van Breda Barst werd Jean-Pierre Schraven. Hij is de inspirerende kracht achter het versterken van de toegankelijkheid van Oranje Zuid. Hij ontving de trofee en de cheque uit handen van Jeanet Notten van Breda Gelijk.

Actie
Op het Van Coothplein (onderdeel van Oranje Zuid) werd daarna op ludieke wijze de actie richting ondernemers gestart. Op het plein arriveerden de bakfietsen die vol met (1000!) appeltaarten hun ronde waren gestart langs ondernemers binnen de singels. Naast de taart ontvingen alle ondernemers een cheque van €500,- die ze kunnen inwisselen voor materialen om de onderneming toegankelijk(er) te maken. In sommige taarten zat daarnaast een verdubbelaar. De gelukkige vinder hiervan kan voor duizend euro aan de slag. Met het laten knallen van confettikanonnen werd om 15.00 uur de actie formeel gestart. Veel raadsleden waren naar de startlocatie gekomen en staken de duim omhoog. De taarten zijn daarna in het verloop van de week verspreid door de studenten die de bakfietsen door de binnenstad trapten. De eerste ondernemers hebben zich al gemeld om via de gekregen cheque gebruik te maken van het Toegankelijkheidsfonds. De actie vond plaats zes dagen nadat in Brussel de gemeente Breda was uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente van Europa. Door de samenwerking tussen overheid (gemeente Breda), organisaties (Platform Breda voor Iedereen, Breda Gelijk en Zet), onderwijs (studenten op de bakfiets) worden met het betrekken van ondernemers alle vier de O’s bediend. Samen gaan deze O’s ook in 2019 aan de slag om Breda nog beter toegankelijk en inclusief te maken voor iedereen!

Taart en een cheque voor Bredase ondernemers

Bredase ondernemers krijgen deze dagen een taart én een cheque van €500. Die cheque kunnen ze verzilveren om hun zaak beter toegankelijk te maken. Meer in het filmpje en via https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/274318/van-coothplein-en-nieuw-ginnekenstraat-voorop-in-toegankelijkheid

Geplaatst door BredaVandaag op Maandag 10 december 2018


Tekst: Wouter Schelvis, adviseur toegankelijkheid Zet

Foto’s: Wijnand Nijs | www.bredavandaag.nl en Wouter Schelvis

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief