Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag positieve koopkrachtcijfers voor 2018. Maar deze cijfers gelden zeker niet voor iedereen, zegt Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een functiebeperking. Zo gaan veel mensen met een Wajong-uitkering er volgend jaar 3 procent in koopkracht op achteruit. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van Ieder(in).
Volgens Ieder(in) verhullende cijfers ook dat in de afgelopen kabinetsperiode de zorgkosten voor mensen met een beperking en chronisch zieken in de afgelopen kabinetsperiode heel sterk zijn gestegen. Het Nibud berekende dat zij inmiddels meer dan 20 procent van hun netto inkomen aan zorg kwijt zijn, terwijl de doorsnee Nederlander aan zorg tussen de 4 en 6 procent kwijt is.
Zorgtaken overgeheveld
De stijging van de kosten voor mensen met een zware zorgvraag komt mede doordat veel zorgtaken naar de gemeenten zijn overgeheveld. Gemeenten vragen vaak hoge eigen bijdragen en andere betalingen voor zorg en voorzieningen. Voor een chronisch zieke met een modaal inkomen lopen de totale zorgkosten hierdoor op tot 6.100 euro per jaar. De grote problemen die velen van hen ondervinden bij het regelen van hun zorg, onderwijs, wonen en werk vragen om een adequaat antwoord op lokaal niveau, maar ook van het kabinet en de Tweede Kamer.
Er zijn weinig gemeenten die speciaal beleid voeren om deze zorgkosten te verlagen. Meestal doen gemeenten alleen iets voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum. Heeft u als Bredanaar hoge zorgkosten die niet onder de collectieve zorgverzekering vallen, en bent u chronisch ziek of gehandicapt? Dan kunt u misschien een beroep doen op het ondersteuningsfonds. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het ondersteuningsfonds is uw inkomen of dat van uw gezin niet hoger dan € 1800 netto per maand, exclusief vakantiegeld.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor het ondersteuningsfonds? Neem dan contact op met Zorg Voor Elkaar Breda. Bel (076) 525 15 15 en kies in het keuzemenu voor optie 1.
Dit bericht heeft 0 reacties