Skip to content
Uitleg Spina Bifida

25 oktober: Wereld spina bifida & hydrocephalus dag

Op 25 oktober 2017 is er wereldwijd aandacht voor spifida bifida & hydrocephalus. Het doel van de dag is om het bewustzijn en begrip van deze aandoening te vergroten en om de rechten van personen met spina bifida en hydrocephalus te bevorderen.

Spina bifida betekent letterlijk ‘gespleten wervelkolom’. Het wordt ook wel ‘open rug’ genoemd. Bij spina bifida sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Bij spina bifida zijn de wervelkolom en de neuraal buis die zich daarin bevindt niet volledig gesloten. Spieren, vetweefsel en huid ter plaatse kunnen ontbreken en het zenuwweefsel is niet goed ontwikkeld. Spina bifida is het best te vergelijken met een dwarslaesie. Over het algemeen kan gezegd worden dat hoe lager het defect van de wervelkolom, hoe minder uitvalverschijnselen.
Hydrocephalus (in de volksmond bekend als waterhoofd) is een aandoening, waarbij in de hersenventrikels te veel hersenvocht aanwezig is. Dit komt omdat het hersenvocht wel wordt aangemaakt, maar door het defect aan de ruggenwervel niet goed kan worden afgevoerd. Deze overmaat aan hersenvocht oefent druk uit op de hersenen, waardoor hersenfuncties kunnen worden aangetast.

Meer weten: www.bosk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief