Skip to content

TOEGANKELIJKHEIDSFONDS

Ontdek hoe u in aanmerking komt voor een financiële bijdrage uit dit fonds

Maak uw bedrijf toegankelijk met behulp van het toegankelijkheidsfonds.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid is een breed begrip en wil zeggen dat een gebouw, een dienst of een website bereikbaar, beschikbaar en begrijpelijk is voor iedereen. Een voorbeeld laat zien wat we bedoelen.

Een gebouw is toegankelijk wanneer er geen drempels zijn, de deuropening breed genoeg is voor een rolstoel of brede kinderwagen en de deur automatisch opent. De faciliteiten in een gebouw zijn beschikbaar als er een mobiel pinapparaat en een (trap-)lift aanwezig is. Getraind personeel, dat met respect weet om te gaan met mensen met een beperking en duidelijke bewegwijzering met pictogrammen maakt een gebouw of dienst begrijpelijk. Daarnaast dragen folders voorzien van grote letters en websites met een voorleesfunctie ook bij aan toegankelijkheid.

Wat is toegankelijkheid

Waarom het toegankelijkheidsfonds?

Breda Gelijk streeft naar een inclusieve samenleving. Iedereen moet kunnen deelnemen aan het openbaar leven: leren, werken, boodschappen doen, winkelen, recreëren en uitgaan. Omdat niet iedereen even mobiel is, volledig zicht en gehoor heeft of zonder hulp door het leven kan, brengen uw aanpassingen aan roerend en onroerend goed én een open mentaliteit uitkomst.

We beseffen dat de aanpassingen van u een financiële investering vergt. Daar helpen wij u graag bij. Breda Gelijk deelt niet alleen kennis over de maatregelen die u kunt nemen, maar we beheren ook het door Gemeente Breda beschikbaar gestelde Toegankelijkheidsfonds, dat in totaal Euro 185.000,- bedraagt.

Met een financiële injectie uit dit fonds betaalt u een deel van bijvoorbeeld een breder kozijn, een hellingbaan of de wandbeugels in uw toilet. Meer voorbeelden vindt u in de flyer “Toegankelijkheid: geen vrijblijvend issue”.

Breda Toegankelijk

Voor wie is het? toegankelijkheidsfonds?

Het toegankelijkheidsfonds is er voor organisaties die een publieke functie vervullen en niet onder de gemeente Breda vallen. Als ondernemer in de horeca bijvoorbeeld, als winkelier, opticien of concert- en feestzaal staat uw organisatie midden in de samenleving en vervult u vaak een voorbeeldfunctie. Datzelfde geldt voor zorginstellingen zoals een huisarts, tandarts of polikliniek.

Door uw investering in maatregelen voor een betere toegang, verwelkomt u niet alleen mensen met een beperking, maar ook hun familie en vrienden. Bovendien laat u zien dat u een maatschappelijk betrokken ondernemer bent

Toegankelijk Breda

Hoe maak ik mijn zaak toegankelijk?

Er zijn talloze maatregelen die u kunt treffen om de toegankelijkheid te vergroten. Welke voor u van toepassing en haalbaar zijn, hangt af van uw bedrijfsactiviteit en budget. Een aantal voorbeelden vindt u hieronder gerubriceerd.

Communicatie

• taalgebruik
• tekst en lettertype
• getraind personeel
• online en offline
• website, apps en games

Informatie

• bewegwijzering
• routebeschrijving

Toegang

• wegen en stoep (denk aan obstakels zoals drempels, grind, etc.)
• terras en tuinmeubilair
• interieur (deur, drempel, toilet, balie, etages, meubilair, etc.)
• verlichting
• producten en verpakkingen
• financiële transacties (mobiel pinautomaat)

Welke kosten worden door herfonds betaald?

Het Toegankelijkheidsfonds bekostigt goedgekeurde investeringen tot € 500,- volledig. Voor alle kosten boven dit bedrag geldt een onderscheid tussen profit en non-profit organisaties. Profit instellingen ontvangen een vergoeding van maximaal 25% van alle goedgekeurde investeringen boven € 500,-, non-profit instellingen maximaal 50%. Voor beide sectoren geldt een maximumbedrag van € 5.000,-. Een rekenvoorbeeld vindt u in de flyer “Toegankelijkheid: geen vrijblijvend issue”.

Hoe vraag ik een bijdrage aan?

Een bijdrage aan uw investering vraagt u aan bij Breda Gelijk via het aanvraagformulier toegankelijkheid. Uw aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van vier criteria, die u kunt nalezen. Ook vindt u hier meer informatie over de aanvraagprocedure.

Uiteraard kunt u voor meer informatie en uw vragen contact opnemen met Gwen van der Meer of Jeanet Notten van Breda Gelijk via telefoon 06 1999 9374 of mail: info@breda-gelijk.nl.

braille lezen

Bijdrage aanvragen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief