Skip to content
Man Met Witte Stok

1 op 3 blinden en slechtzienden voelt zich onveilig in verkeer

Bij driekwart van de blinde en slechtziende mensen werd het afgelopen jaar de witte taststok genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Tweederde van de ondervraagden kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht.

Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers.Helaas werd de witte stok het afgelopen jaar bij 76% van de stokgebruikers genegeerd bij het oversteken. Bijna de helft werd hiermee minimaal wekelijks geconfronteerd. Voornamelijk fietsers negeren de witte stok. En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok.

Actiedag.
Afgelopen vrijdag werd in Nederland weer de jaarlijkse ‘Dag van de witte stok’ gehouden. Passanten konden in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen onder begeleiding van een mobiliteitstrainer geblinddoekt en met een witte stok oversteken. Zo ervoerden zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en plaatselijke burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek.

Stop voor de Witte Stok.
Tijdens de landelijke actiedag willen de iniatiefnemers voorlichting geven over de betekenis van de witte stok. De opgeheven witte stok met rode banden geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. De organisaties hopen op meer begrip in de toekomst van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. In een online video op www.stopvoordewittestok.nl laten ze zien hoe lastig het is om over te steken zonder zicht en hoe belangrijk het is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief